torsdag 2 mars 2017

Kahoot 2017

Sedan jag startade med Kahoot 2014 då det ännu bara fanns ca 13,500 quizzar har det hänt en hel del, bl.a. har man lite mer finjusterat miljön och det grafiska skärmsnittet (dessutom finns det nu lite över 15,000,000 quizzar!!) och istället för att uppdatera den gamla bloggposten blir det ett nytt blogginlägg!

CREATE USER ACCOUNT
Först måste du skapa dig ett användarkonto, det är naturligtvis gratis och väldigt enkelt. Det enda som kan tyckas lite krångligt är att inloggnings sidan heter create.kahoot.it men det beror på att spelsidan (dit eleverna sedan far till är endast kahoot.it).

Eftersom create.kahoot.it också är den normala inloggningssidan måste du som första gångens användare trycka på knappen i högra övre hörnet: "Get my free account" och sen vill plattformen veta vilken roll du har (teacher/lärare), om du undervisar på skola/universitet, vilket användarnamn du vill ha (det du senare loggar in med) samt epost och lösenord. That's it.




DASHBOARD
När du sen loggat in kommer du till din instrumentbräda, landningssidan, startsida (kalla det vad du vill). Det jag har använt mest är "quiz"-funktionen och med olika användningsområden, exempelvis
  • presentation vid föräldramöte (istället för powerpoint)
  • kursgenomgång (också istället för powerpoint)
  • läxförhör (självrättande!)


QUIZ
Först måste du ge grundinformation om din quiz och du kan, men behöver inte, också ge den en omslagsbild. När du sedan kör igång din quiz, visas den här bilden. Sen brukar jag välja att quizzen skal vara privat (visibility only me), språk och publik är till för att om du gör quizzen publik så skall man kunna söka (eller filtrera sin sökning) med detta.


När du har fyllt i allt trycker du på den gröna knappen uppe i högra hörnet "OK, go" och då hamnar du här:

Det här användargränssnittet är ganska enkelt, för att lägga till en fråga trycker jag på plustecknet.

Vi väljer nu att göra en snabb quiz om IKT. Antingen så ställer man frågor och väljer om man vill ha en illustrerande passande bild, eller så visar jag en bild och frågar publiken om de kan koppla ihop denna med en term. Nu i exemplet väljer jag det senare.


Question = frågan jag ställer
Time limit = hur lång svarstid vill jag ge mina studerande? 20 sekunder brukar vara lite långt, en passlig tid är 30-60 sekunder men det finns studerande som hinner googla det rätta svaret på 60 sekunder...
Award points = ju snabbare man svarar och svarar rätt, desto högre poäng får man. Det här är ju tävlingsnerven som sätter in hos deltagarna, vill jag ha det eller inte? Om jag ställer en fråga som "kan du det här?" behöver jag ju egentligen inte poäng eftersom båda svaren är rätt och jag vill att publiken skall tänka efter.
Answer = du måste ha minst två (och max fyra) svarsalternativ. Du måste också ange minst ett av dem som det rätta svaret, du klickar enkelt på en av knapparna bakom svarstecknet.

När jag är klar med min fråga trycker jag NEXT (knappen uppe till höger).

Om jag vill lägga till en fråga, trycker jag på plustecknet igen. Om jag har två eller flera frågor och vill ändra ordning på frågorna, tar jag tag i den aktuella frågan och drar den dit jag vill. När jag för musen över frågorna, så framför frågans bild finns det 8 gråa punkter, och där ändrar musmarkörens utseende till en hand: håll in vänsterknappen så tar du tag i den frågan och kan ändra frågans placering.


När du är klar med din quiz, trycker du på knappen uppe i högra hörnet "SAVE".

Du får en bekräftelse att din quiz är sparad och du får fyra valmöjligheter: edit, preview, play och share. Om du inte vill göra nåt av det här går du bara vidare genom att igen trycka på knappen uppe till höger "I'm done" och du är tillbaka på ditt arbetsbord.



När du sedan skall använda din quiz i klassrummet, loggar du igen in via sidan create.kahoot.it, väljer quiz och trycker på PLAY.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar